Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

This forum is dedicated to those Hobbyists Interested in CNC machining in their home shops. (Digital Read Outs are also topical, as is CAD/CAM as it relates to CNC)

Moderator: Harold_V

Post Reply
User avatar
JohnR
Posts: 33
Joined: Wed Feb 19, 2003 8:08 pm
Location: Northern Ohio USA
Contact:

Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

Post by JohnR » Wed Sep 02, 2020 2:33 pm

I wish to use the mach 3 digitizing wizard and a 3D probe to scan castings to make patterns.
After scanning I would like to import into my Cad Cam package and adjust to create a viabale
pattern on either the mill or router.
Anybody done anything like this .
I cannot find any information on the Mach wizard such as a manual or tutorials.
Any help would be greatly appreciated.

JohnR

User avatar
ctwo
Posts: 2826
Joined: Tue Mar 27, 2012 12:37 pm
Location: Silly Cone Valley

Re: Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

Post by ctwo » Thu Sep 03, 2020 10:31 am

I used the hoss blue screen package since he made probing macros, and a home made probe. If I recall, it generated a point map in stl format.

https://www.chaski.org/homemachinist/vi ... be#p371856

There is a zip download in the thread here: https://www.cnczone.com/forums/benchtop ... e-set.html
Standards are so important that everyone must have their own...
To measure is to know - Lord Kelvin
Disclaimer: I'm just a guy with a few machines...

User avatar
ctwo
Posts: 2826
Joined: Tue Mar 27, 2012 12:37 pm
Location: Silly Cone Valley

Re: Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

Post by ctwo » Thu Sep 03, 2020 10:38 am

Or actually it might have been the big-tex probing screenset. That's what my screenset looks like. The site is gone but the screenset can be downloaded from here:

https://ngeneyes.com/domains/big-tex-tk/

You can see an image of it here: https://www.machsupport.com/downloads-u ... creensets/
Standards are so important that everyone must have their own...
To measure is to know - Lord Kelvin
Disclaimer: I'm just a guy with a few machines...

User avatar
Bill Shields
Posts: 6002
Joined: Fri Dec 21, 2007 4:57 am
Location: Somewhere in the World
Contact:

Re: Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

Post by Bill Shields » Wed Oct 28, 2020 10:15 pm

It is not just the final surface but how you get there.

Where you are headed is truly an experience
Too many things going on to bother listing them.

User avatar
JohnR
Posts: 33
Joined: Wed Feb 19, 2003 8:08 pm
Location: Northern Ohio USA
Contact:

Re: Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

Post by JohnR » Fri Oct 30, 2020 7:07 am

Thanks again for the replys but I am still looking for help.
What I am looking for I a digitizing software for contour work that is applicable
to mach 3 platform.
It will be used to digitize molds used for thermoforming both male and female
cavities, also the occasional train part.
Any help would be greatly appreciated.

Thank you
John D.

User avatar
Bill Shields
Posts: 6002
Joined: Fri Dec 21, 2007 4:57 am
Location: Somewhere in the World
Contact:

Re: Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

Post by Bill Shields » Fri Oct 30, 2020 9:49 am

so you are looking for

something that will drive MACH 3 XY to create points using a 'rough boundary' of the surface and a touch probe

and / or

something that will take a point cloud and create a 3D surface from it that you can feed to a CAM system to create G-code to drive the cutting tool
Too many things going on to bother listing them.

User avatar
JohnR
Posts: 33
Joined: Wed Feb 19, 2003 8:08 pm
Location: Northern Ohio USA
Contact:

Re: Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

Post by JohnR » Fri Oct 30, 2020 10:45 am

Bill
A program that will create a point cloud for 3d surface that can be imported into
cad cam (probably Bob Cad) to create g code .
I will be using a ball style digitizing probe.
I have looked at Crafty Cnc which will do X and Y for perimeter but also need Z for contours.
Need to run on Mach platform.

Thank you

JohnD

User avatar
Bill Shields
Posts: 6002
Joined: Fri Dec 21, 2007 4:57 am
Location: Somewhere in the World
Contact:

Re: Mach3 and digitizing with 3d probe to create G code

Post by Bill Shields » Fri Oct 30, 2020 4:04 pm

did not know that BobCAD did point cloud sorting....guess i am a decade or 4 behind the times with their capabilities.

all things considered...it will probably be well worth your while to just take the part to someone with a laser scanner and be done with it.
Too many things going on to bother listing them.

Post Reply